menu close menu

Tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections

Van 21 april-26 augustus is er in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections te zien. Op 21 april ben ik er samen met een vriendin geweest en we heb genoten!

IMG_1617          IMG_1618       IMG_1620

Jan Taminiau is een mode-ontwerper die de meeste mensen kennen van de inhuldigingsjapon die hij voor Koningin Maxima heeft ontworpen (deze is ook te bewonderen op de tentoonstelling) en van het postzak jasje dat Maxima heeft gedragen tijdens een bezoek aan New York in 2009.

Hij maakt veel gebruik van borduurwerk, kralen en pailletten en brengt daarmee een gelaagdheid aan op de stof. Een aantal stalen met borduursels zijn ook in het museum te zien.

IMG_1639 IMG_1641 IMG_1642

Zijn ontwerpen zijn vaak rijk gedecoreerd en daarom, wat mij betreft, een lust voor het oog!

IMG_1625     IMG_1624       IMG_1626

In de tentoonstelling kun je zien hoe zijn ontwerpen tot stand komen en welk denkproces er aan vooraf is gegaan. Je ziet wat hem inspireert en wat het uiteindelijke eindresultaat is.

Hij haalt zijn inspiratie o.a. uit behang, oude schatten op de zolder van zijn oma, de Japanse kamer in Paleis Huis Ten Bosch. De jurk die Koningin Maxima droeg tijdens Prinsjesdag in 2015 is geïnspireerd op deze Japanse kamer.

Jan Taminiau doet inspiratie op door goed te kijken. Hij zegt zelf: ‘Als je niet goed kijkt, merk je het leven niet op’.

IMG_1643     IMG_1638     IMG_1634

 

In de etalage van de Bijenkorf in Utrecht is ook nog een creatie van Jan Taminiau te zien, leuk om daar even langs te lopen als je toch in de stad bent. Dat hebben wij dus ook gedaan. :)

IMG_1650     IMG_1651     IMG_1646

 

Wat mij betreft is de tentoonstelling echt een aanrader om heen te gaan en je te laten inspireren!

25-04-18 | 0 comments | in blog

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>